Bistrøt 104 v nordickém stylu

Severská kuchyně v posledních letech zažívá popularitu nejen v evropských metropolích, jejím kouzlem se nechávají inspirovat i přední čeští šéfkuchaři. Gourmetgurua tedy ani příliš nepřekvapilo, když zjistil, že Pavol Pavlík, který dříve působil v pražských restauracích Flambée, Alchymist nebo Le terroir, od 14. února stojí v čele kuchyně nového podniku Bistrøt 104 v Korunní ulici. V jedné prostorné místnosti, na bistro opravdu velkorysé, se snoubí kombinace šedých zdí, břidlice, jehličí a masivního dřeva. Interiér doplňuje koutek se "zahrádkou" coby zásobárnou zeleninových výhonků používaných do pokrmů. "Skandinávský styl mě pohltil asi před třemi lety. Začal jsem nordickou kuchyni sledovat hodně hluboce a objevovat a vyhledávat top restaurace v severských státech. Souzním s filozofií, že vše, co jíme a co se nám dostane na talíř, je o přírodě, o ničem jiném," svěřil se Gourmetguruovi Pavol Pavlík, který pochází z Tater.

Waf-waf plní sladká i slaná přání

Vafle a palačinky si můžete dát v novém podniku Waf-Waf, který se v dubnu otevřel v ulici Milady Horákové na pražské Letné. Stojí za ním mladí chorvatští podnikatelé Elvis Osmanović a Dino Pekez. Hosté si vyberou buď z připraveného menu jako Gourmetguru, který zvolil slanou palačinku s mozzarellou, rukolou, pestem, rajčetem a balzamikem, nebo si "sestaví" vafli či palačinku vlastní. Ze sladkých polev Gourmetgurua zaujaly čokoládový mousse a jahodové chutney, z přísad pak nalámané kočičí jazýčky. Charakteristickým designovým prvkem podniku jsou tyrkysové plechové retro hrnky, v nichž se podávají nápoje. "V dnešní uspěchané době je občas dobré podívat se zpět a užít si tyhle drobné radosti, jako jsou ony plechové hrnečky," řekl Gourmetguruovi na vysvětlenou marketingový šéf podniku Jonáš Basel.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na Twitteru @GourmetguruHN