Medvědí překvapení v Cihelně

Žádná novinka to určitě není, ale Gourmetguru má pocit, že letos jako by se s ním roztrhl pytel, respektive roztrhla louka. Řeč je totiž o medvědím česneku. Ten nyní proniká i do luxusních podniků, jako je například malostranská Hergetova Cihelna. Zdejší kuchyni šéfuje Vojtěch Václavík, jenž populární bylinku nyní zakomponoval do svého jarního menu, konkrétně do krémové polévky z rozmixovaného medvědího česneku. Bude se podávat společně s pečenými šneky s konfitovaným žloutkem, hnědým máslem a petrželovým pestem. "Medvědí česnek mám moc rád. Skvěle chutná, dobře se kombinuje a je to snadno dostupná bylinka, která se dá i lehce pěstovat. Jeho sezona je bohužel velmi krátká, takže je dobré si ho natrhat či koupit hodně najednou a uchovat na horší časy," doporučuje Václavík s tím, že celá rostlinka se dá zamrazit a vydrží pak klidně do příští sezony.

Příležitost pro candáta

Rybích festivalů je u nás jako šafránu, a tak Gourmetguru nezapomene navštívit ten, který se koná 6. května v Dobříši. Žádné mořské "potvory" na něm ale nehledejte, půjde o gurmánské speciality z ryb ryze českých, a to ze sádek společnosti Colloredo-Mannsfeld. V úpravě na několik způsobů zde můžete ochutnat kapra, amura, sumce, štiku, sivena, pstruha, okouna… a samozřejmě i candáta, jenž svým delikátním masem domácím rybám zřejmě kraluje. Připraven je i doprovodný program − od 10:10 vystoupí se svou show kuchař a kontrolor kvality pokrmů v FC Viktoria Plzeň Jan Leitl coby odborník na molekulární gastronomii, v 11:15 pak na něj naváže vítěz televizní kuchařské soutěže Na nože Robert Zatloukal.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na Twitteru @GourmetguruHN