Chvíli vedro, pak náhle sníh, první bouřky, slunce, po něm kroupy. Aprílové počasí. Zkuste si je namíchat i na talíři. Kroupy pěkně zasytí, zahřejí a dodají potřebnou energii, mladé jehněčí nebo také kůzlečí maso patří k nejšťavnatějším, přesně ve stylu nastartované jarní přírody. Navíc jde o velmi kvalitní a chutné nízkotučné maso s vysokým obsahem bílkovin, minerálních a dalších cenných látek. K tomu trocha jarních listů, nejlépe naškubaných na odlehlé louce, a je tu jídlo, které vás nabije energií.

Hrách a kroupy…

… to je hloupý, to my máme každý den, naráží poněkud nespravedlivě říkanka na absenci kulinářské kreativity. Ovšem soustřeďme se raději na druhou část sdělení, v němž se odráží skutečnost, že dříve lidé konzumovali jak luštěniny, tak kroupy mnohem častěji než my. Pravda, každý den je skutečně už "trochu hloupý", ovšem dát si nanejvýš jednou za rok na Vánoce kroupového kubu, to je zase trochu hloupé ochuzování jídelníčku o suroviny, které mají své nepopiratelné kouzlo co do chuti, rychlého zasycení i blahodárného vlivu na lidský organismus.