Když se pár minut po půl jedné setkáváme v pražské restauraci Suterén, které dominuje velké akvárium plné mořských rybek, okamžitě k nám přispěchá Richard Šusta, šéfkuchař a majitel podniku v jednom, aby pana rektora osobně přivítal. "To víte, chodím sem často, hlavně navečer. Suterén mám moc rád a jsem jeho pravidelným hostem už více než 10 let. Jen obvykle sedávám vzadu," říká nejvyšší představitel nejstarší univerzity v Česku.

Na obědy chodí málokdy, protože prý nabourávají pracovní nasazení během dne. Pro schůzky proto volí především snídaně, na kterých si velmi zakládá, nebo večeře, jimiž příjemně zakončí den. "Už mám vybráno," prohlásí Tomáš Zima po rychlém prolistování jídelního lístku. Je poznat, že zdejší menu nevidí poprvé. "Jako předkrm vám určitě doporučuji marinované bílé hříbky v aspiku. Je to malé a chutné," říká s jistotou. Nakonec si zmíněné houby objednáváme oba.

Z laboratoře do "diplomacie"

Předkrmem pan rektor ale s houbami nekončí a přidává ještě krkonošské kyselo. Polévky má velmi rád, jak ve studené, tak teplé variantě. Jako hlavní chod zvažuje zvěřinovou sekanou, na doporučení pozorného číšníka však volí srnčí steak dle receptury lánského myslivce s kapary, okurkami, cibulkou − a houbami. "Dnes je zkrátka houbový den," usmívá se. "Z nutričního hlediska jsou houby vlákninou a nejsou kalorické. Takže jsou zdravou pochutinou." Moji volbu gratinovaného kozího sýru se salátem Tomáš Zima ale naštěstí také schvaluje.

Pracovní oběd s Tomášem Zimou
Suterén

◼ Do nenápadného podniku na rušném Masarykově nábřeží v Praze se podle očekávání sestupuje po schodech. Poté co se poněkud hlučně zavřou vstupní kovové dveře, člověk se ocitá v prostoru s komorní atmosférou.

◼ Vyjímá se zde především kontrast typických sklepních zdí z holých cihel, čistě bílého prostírání a moderních obrazů.

◼ Jídlo má šmrnc a jak Tomáš Zima chválí, menu nabízí pestrou paletu jídel a chutí, dobrá vína a příznivé ceny.