Když se pár minut po půl jedné setkáváme v pražské restauraci Suterén, které dominuje velké akvárium plné mořských rybek, okamžitě k nám přispěchá Richard Šusta, šéfkuchař a majitel podniku v jednom, aby pana rektora osobně přivítal. "To víte, chodím sem často, hlavně navečer. Suterén mám moc rád a jsem jeho pravidelným hostem už více než 10 let. Jen obvykle sedávám vzadu," říká nejvyšší představitel nejstarší univerzity v Česku.

Na obědy chodí málokdy, protože prý nabourávají pracovní nasazení během dne. Pro schůzky proto volí především snídaně, na kterých si velmi zakládá, nebo večeře, jimiž příjemně zakončí den. "Už mám vybráno," prohlásí Tomáš Zima po rychlém prolistování jídelního lístku. Je poznat, že zdejší menu nevidí poprvé. "Jako předkrm vám určitě doporučuji marinované bílé hříbky v aspiku. Je to malé a chutné," říká s jistotou. Nakonec si zmíněné houby objednáváme oba.

Z laboratoře do "diplomacie"

Předkrmem pan rektor ale s houbami nekončí a přidává ještě krkonošské kyselo. Polévky má velmi rád, jak ve studené, tak teplé variantě. Jako hlavní chod zvažuje zvěřinovou sekanou, na doporučení pozorného číšníka však volí srnčí steak dle receptury lánského myslivce s kapary, okurkami, cibulkou − a houbami. "Dnes je zkrátka houbový den," usmívá se. "Z nutričního hlediska jsou houby vlákninou a nejsou kalorické. Takže jsou zdravou pochutinou." Moji volbu gratinovaného kozího sýru se salátem Tomáš Zima ale naštěstí také schvaluje.

Pracovní oběd s Tomášem Zimou
Suterén

◼ Do nenápadného podniku na rušném Masarykově nábřeží v Praze se podle očekávání sestupuje po schodech. Poté co se poněkud hlučně zavřou vstupní kovové dveře, člověk se ocitá v prostoru s komorní atmosférou.

◼ Vyjímá se zde především kontrast typických sklepních zdí z holých cihel, čistě bílého prostírání a moderních obrazů.

◼ Jídlo má šmrnc a jak Tomáš Zima chválí, menu nabízí pestrou paletu jídel a chutí, dobrá vína a příznivé ceny.

Při čekání na jídlo mi pan rektor prozradil, že v dětství toužil létat s letadlem a poznávat svět. Protože ale vždycky tíhl k přírodním vědám, rozhodl se později pracovat s lidským tělem. I když, jak sám říká, biochemie, ve které má stěžejní klinickou praxi, balancuje právě na rozhraní přírodních věd a medicíny.

Jako biochemik pracoval mimo jiné také s jedem muchomůrky zelené, kdy zkoumal jeho účinky na lidský organismus. V současnosti se věnuje výzkumu volných radikálů, které ovlivňují procesy v lidském těle, onemocnění ledvin, diabetu a experimentální modelaci nemocí.

Od roku 2014 se v laboratořích pohybuje méně a je především rektorem univerzity, kde hájí zájmy vysokoškolského vzdělávání, rozvíjí mezinárodní vztahy s ostatními univerzitami a navazuje nové kontakty. Málo se prý ví, že profesoři z Oxfordu poslali v 15. století dopis do Kostnice, aby hájili Jana Husa. Tamní univerzitní komunita je tak historicky provázaná s tou naší.

"Nejvíce mi chybí každodenní kontakt s pacienty a studenty. Denním chlebem se pro mě stala různá jednání a služební cesty po Evropě, ranní odlety a večerní návraty," přiznává a mezitím už se s chutí zakusujeme do chlebové topinky s marinovanými hříbky.

S polévkou, kterou z kapacitních důvodů vynechávám, přichází na stůl také víno − pro mě Pinot Grigio, můj společník dává před Itálií přednost španělskému Tempranillu. Čeká jej totiž pracovní cesta do Říma, kde si italských vín užije až až.

Ve třech nic nevymyslíme

Kromě hájení svobody výzkumu a výuky, dodržování etických principů a integrace nových trendů do vzdělávání je stěžejním bodem volebního programu Tomáše Zimy také propojování a spolupráce zdánlivě neslučitelných oborů: humanitních a přírodovědeckých. "Stavět je proti sobě je chyba, vzájemně se obohacují a souvisí spolu. Ve třech v laboratoři nic nevymyslíme, vždy je potřeba sestavit široký tým zahrnující pracovníky napříč různými obory," říká s přesvědčením.

Když Tomáš Zima zrovna nepracuje, chodí na procházky, do divadla a nestydí se za to, že když může, rád si v neděli do oběda poleží v posteli a sleduje cestovatelské pořady. A také vaří. Naposledy rodinnou návštěvu pohostil rajčatovým velouté s krevetami a kančím na víně. Občas si v kuchyni trochu zaexperimentuje, nepohrdne ale ani novými bramborami s tvarohem nebo svíčkovou. K ní si dá na rozdíl od mých šesti knedlíků jen tři.

Z nutričního hlediska jsou houby vlákninou a nejsou kalorické. Takže jsou zdravou pochutinou.

Momentálně se připravuje na letní golfovou sezonu, kterou zahájí 22. dubna turnajem, jejž pořádá s přáteli v západočeském Sokolově. Jeho zálibu v golfu demonstruje také speciální kolekce míčků s logy všech 17 fakult Univerzity Karlovy. "Ty jsou ale pouze dekorační. Nikdy s nimi nehraji!"

První funkční období Tomáše Zimy na postu rektora končí v lednu 2018. Jak mě ale nad lákavě vyhlížejícím hlavním chodem ujistil, o důvěru akademické obce se rozhodně bude ucházet znovu. A protože by měl člověk navazovat na to, co vykonal, další volební program bude vycházet ze schváleného strategického záměru Univerzity Karlovy.