Víte, co mají společného chlebíčky a architektonické vize Adolfa Loose? Čas, místo a genialitu. Zrodily se počátkem 20. století na území tehdejšího Rakouska-Uherska a spojuje je také jistá nesmrtelnost. A snad ještě něco: Raumplan! Prostorový koncept stavby (chlebíčku), který rezignuje na klasické horizontální uspořádání a vznikají takzvané kubusy (samostatné vrstvy různých delikates) na odlišných výškových úrovních. Není mi známo, že by se proslulý lahůdkář Jan Paukert, považovaný za "vynálezce" chlebíčku, znal se zmíněným světoznámým německo-českým architektem, ani to, kdo od koho "opisoval", ale tipuji, že se vzájemně respektovali. A občas se třeba sešli ve vídeňském Café Hawelka, dali si "neutrální" štrúdl a probírali tehdejší start-upy. Ostatně, ty start-upy Vídni zůstaly dodnes.

jarvis_58ecbfc9498e2b33f295e894.jpeg
 
 
jarvis_58ecbfbb498eee2f83da53d6.jpeg