České Puro Gelato zmrazilo Němce

Ač letošní únor ke konzumaci zmrzliny příliš nevybízí, Gourmetguru má pro vás žhavou, respektive ledovou novinku. Tým pražské gelaterie Puro Gelato v čele s majitelkou Ľudmilou Strakovou zvítězil v německém kole prestižní soutěže Gelato World Tour. Ta hledá nejlepší zmrzlinářství na světě. Český zástupce uspěl se zmrzlinou z ručně sbíraného máku s domácími povidly a kandovaným pomerančem. A proč se nepřihlásil do českého kola? Protože zatím žádné neexistuje. Ľudmila Straková však měla možnost jít do toho sousedního a tam uspěla mezi více než 60 německými zmrzlináři italského původu. "Nedoufala jsem ani v půlprocentní šanci na úspěch!" prozradila Gourmetguruovi příjemně šokovaná zmrzlinářka, která tak postoupila do evropského finále v Berlíně. Velké celosvětové finále proběhne 5.−7. září v prostorách Piazzale Fellini v italském Rimini.

Masopustní pivo sv. Norberta

Když nedávno Gourmetguru zavítal do Klášterního pivovaru na pražském Strahově, u výčepu seděli hlavně cizinci. Skupina Rusů si pochutnávala na Pivovarském talíři, tedy hovězí šunce v pepři, šunce od kosti, uzeném boku a klobáse. Parta mladých Američanů se zase zjevně rozhodla vyzkoušet všechny varianty piva Sv. Norberta. A asijský pár si objednal obrovské vepřové koleno a upíjel k němu jantarového Norberta. Gourmetguru má zdejší speciály rád, a tak vyzvídal, co zde připravují nového. Od Marka Kocvery, syna majitele, se dozvěděl, že brzy bude na čepu Sv. Norbert masopustní, 16stupňový nakuřovaný porter s obsahem alkoholu 6,3 procenta. Půjde o svrchně kvašené tmavé pivo, které se vaří k příležitosti tradiční pivovarské zabijačky. Nakuřovaný slad mu dává lehce uzené tóny a doplňuje sušší sladové tělo, vysvětlil Kocvera. Dodal ještě, že letos je klášterní porter obohacen o dubové dřevo se skotskou whisky, kterým se simuluje dozrávání v sudu po whisky. Gourmetguru je na masopustní speciál velmi zvědavý.

Máte nějaké čerstvé gastrodrby? Zažili jste v restauracích něco zajímavého? Dejte mi vědět: gourmetguru@ihned.cz. Gourmetguru na Twitteru @GourmetguruHN