Zatímco Češi se s elektronickou evidencí tržeb teprve učí žít, Chorvaté si na ni už dávno zvykli. Vlády obou zemí doprovodily novou povinnost snížením DPH v pohostinství, teď se ale Chorvaté po čtyřech letech k vyšší sazbě vracejí. Od začátku nového roku si hosté v chorvatských kavárnách, restauracích nebo cukrárnách připlatí, DPH v pohostinství se zvedá na 25 procent, což je úroveň, na níž daň byla před zavedením elektronické evidence v roce 2013. Chorvatsko přitom Čechům sloužilo jako vzor, jak EET zavést a provozovat.

Přesná čísla zlepšeného výběru daní z pohostinství chorvatská vláda neuvádí, sahá ale k výraznému zvýšení DPH. V zemi, která z turistického ruchu žije, to vyvolává diskuse, hostinští se navíc obávají nižších tržeb i zavírání svých podniků.

Daňová reforma je přitom jedním z nejvýraznějších kroků nové vlády, která je u moci od poloviny října. Pod vedením premiéra Andreje Plenkoviče se rozhodla zjednodušit dosavadní složitý daňový systém v zemi.

Daňová reforma

Priorita nové vlády

Zjednodušení daňového systému patří mezi priority nové chorvatské vlády. Tu vede Andrej Plenković z konzervativního Chorvatského demokratického společenství, jenž se ujal úřadu v polovině října. Daňová reforma začne platit od 1. ledna 2017. Zahrnuje i snížení firemních daní či daní z příjmů fyzických osob.

Chorvaté si připlatí…

Do vyšší sazby přesunula vláda například cukr. Více si Chorvaté i zahraniční návštěvníci připlatí také v restauracích či kavárnách. To by mohlo ohrozit cestovní ruch, který je v zemi motorem ekonomiky a na HDP se podílí zhruba pětinou.

... někdy naopak ušetří

Vláda uvádí, že díky zvýšení vybraných daní, včetně DPH v pohostinství, může naopak některé produkty přesunout do nižší sazby. Například dětské autosedačky. Chorvatům se také sníží účty za vyvážení popelnic či za elektřinu. Levnější budou i přípravky proti škůdcům rostlin, hnojiva, sazenice či osivo.

Součástí reformy je i kritizované zvýšení DPH v pohostinství. V lednu 2013, kdy Chorvatsko zavedlo elektronickou evidenci tržeb, nejprve snížilo tuto daň z 25 na 10 procent. O rok později ji navýšilo na 13 procent, teď ji vrací zpět na původních 25 procent.

Proti zvyšování se hlasitě staví místní podnikatelé. Obávají se, že kvůli vyšší dani dojde k poklesu domácí poptávky, vyšší ceny v restauracích či barech podle nich také mohou odradit zahraniční návštěvníky.

Chorvatsko přitom letos prožilo rekordní turistickou sezonu a těší se na další. Nahrává mu příliv návštěvníků, kteří se bojí terorismu a politické nestability v Turecku a severní Africe. Pro svoji dovolenou si tak raději vybírají pláže u Jaderského moře. Vyšší ceny ale mohou znamenat, že Chorvatsko o rostoucí příliv turistů zase rychle přijde.

"Chorvatsko konečně vyšlo z šestileté recese, sektor cestovního ruchu prožívá něco jako ranou renesanci: investice rostou, počet turistů stoupá a zahraniční média zemi označují za destinaci, která teď letí," upozornil nedávno v listu Poslovni dnevnik analytik Vladimir Preveden z poradenské společnosti Roland Berger Austria.

Připomněl také, že ostatní středomořské státy mají DPH nižší. "Španělsko, Francie nebo Itálie drží tuto daň v pohostinství na deseti procentech, tedy na stejné výši, jakou mělo Chorvatsko na začátku roku 2013," upozornil.

Zdražení v restauracích, které odradí turisty, může vést k propouštění zaměstnanců. "V Chorvatsku je zhruba 16 500 drobnějších podnikatelů v pohostinství, kteří zaměstnávají dva až tři lidi. Až se DPH zvedne na 25 procent, budou někteří z nich muset propouštět," varoval šéf Chorvatské obchodní komory Dragutin Ranogajec.

Někteří restauratéři se také domnívají, že vyšší DPH povede k snížení kvality pohostinství. "Restaurace, které připravují kvalitní jídla, budou neudržitelné. Jejich místo převezmou jiné, které budou v provozu jen během sezony a budou používat suroviny nižší kvality. Budou ale mít vyšší marže," řekl pro server Index.hr Zoran Pejović, spolumajitel luxusní restaurace Paradigma ve Splitu.