Teprve čtvrtý týden musí hoteliéři a restauratéři evidovat své tržby elektronicky. Na to, zda to skutečně dělají, přitom už v terénu dohlíží kontroloři finanční správy: "V tuto chvíli působíme zejména preventivně, upozorňujeme poplatníky na zjištěné nedostatky. Postupně však také získáváme informace o závažnějších pochybeních," potvrdila HN mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Přesto zůstávají podniky, které EET odmítají. A riskují tím vysokou pokutu. Patří mezi ně třeba pražská kavárna Paralelní polis, kterou provozují členové umělecké skupiny Ztohoven. "Stále platí, co jsme řekli: EET nikdy nezavedeme," řekl HN mluvčí skupiny, který používá pseudonym Petr Žilka.

Ztohoven označuje EET za drastický zásah do soukromí všech občanů a nástroj, kterým stát centrálně kontroluje své občany.