Moje "historka z natáčení" se odehrála před nějakými čtyřiceti lety. Jakýsi německý host, jenž měl telecí řízek velikosti fotbalového hřiště před sebou, mě přivolal ohnutým ukazováčkem a s plnou pusou procedil: "Wacholder, bitte!" Zřejmě varován před nevalnou znalostí němčiny v tehdejším československém pohostinství a pobídnut mou rozpačitou otázkou (viz titulek) posléze upřesnil: "Gin oder?"

Bezděčně jsem si na tuhle scénku vzpomněl nad sklenkou Ferdinand's ginu, který v Sársku vyrábí Andreas Wallendar, příslušník dynastie destilatérů, jež začala v branži v roce 1824. Čtyřiačtyřicetiprocentní pálenka na bázi obilného lihu, v níž se uplatňuje vedle jalovce na třicet bylin a koření, nese na graficky půvabné etiketě stejně nenápadnou jako velevýznamnou poznámku "Slate Riesling Infused". Andreas totiž obohacuje svůj gin vínem, jež údolí Saary proslavilo ryzlinkem vypěstovaným na podloží bohatém na břidlici. Její schopnost pohlcovat teplo a odrážet sluneční paprsky je pro odrůdu klíčová.

Zbývá vám ještě 40 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se