Oáza v tajné zahradě

Gourmetgurua potěšilo, jak v poslední době ožívá Míšeňská ulice u Karlova mostu. Nedávno ji celou prošel a skoro by si pomyslel, že je v Krymské. Chodníky před podniky byly obsypané lidmi, kteří si užívali dobré pití a atmosféru staré Prahy. Kromě letité kavárny Čas, kde v létě skoro každý večer hraje živá hudba, tu najdeme i jednu z poboček Vínografu nebo restauraci Tři století. Nejvíc Gourmetgurua zaujaly dvě kavárny s malebným posezením ve vnitrobloku. Café Míšeňská má otevřeno už nějaký ten pátek, ale úplnou novinkou je Secret Garden. Průchodem se dostanete na dvorek, který aspiruje na nejkrásnější zahrádku v metropoli. Dům je porostlý vinnou révou, hosté sedí na zdobeném zahradním nábytku a nechybí fontána. Ideální místo, kam se zašít s knihou nebo laptopem. K tomu Gourmetguru doporučuje sendvič s avokádem a uzeným lososem, k pití vína z rakouského vinařství Prechtl.

Není burger jako burger

I když si na poutě Gourmetguru obecně moc nepotrpí, nechal se přáteli zavléct do Nymburka, kde byla veselice k jeho radosti spojená s posvícením a jarmarkem. Jídlo Gourmetgurua pochopitelně zajímalo víc než krkolomné atrakce. Čínské nudle, gyros nebo cukrová vata ho moc nenadchly, ale zaujaly ho stánky před Starou rybárnou. Historická budova, ve které se svého času ukrývala Eliška Přemyslovna, v sezoně nabízí drobné občerstvení, ale během pouti se provozovatelé vyloženě rozšoupli. V jednom stánku narazili pípu s postřižinským pivem, ve druhém míchali koktejly a v dalším grilovali burgery. Gourmetguru jeden vyzkoušel (viz nahoře) a ocenil, že nedostal prefabrikovaný karbanátek, ale skutečný plátek z čerstvého mletého hovězího, nemluvě o příjemně ochuceném zeleninovém salátu. Zahnal tak aspoň vzpomínku na jiný burger, který si pár dní předtím dal v Přelouči. Tam se zastavil v restauraci Na Staré poště, která podle gastronomických aplikací patří k tomu nejlepšímu ve městě. Jenže se šeredně spletl. Přeloučský burger (viz dole) byl sice větší než ten v Nymburce, ale Gourmetguru ho mále hodil z okna. Snědl ho jen proto, že skutečně šilhal hlady. Maso bylo tvrdé jako podešev, vysušené a prapodivně slisované. Když zamířil na toaletu, viděl průhledem do kuchyně, jak kuchař pro dalšího hosta vytahuje masovou placku z vakuovacího sáčku, kde ji měl připravenou. Gourmetguru chápe, že na malém městě není kdovíjaký odbyt, ale lepší je podle něj nabídnout burgra čerstvého než nějaký ležák. Do Přelouče už proto Gourmetguru příště vyrazí jen na přírodní koupaliště do pískovny Mělice.

Zbývá vám ještě 20 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se