Naše skutečně národní jídlo − svíčková − se vyznačuje tím, že není ze svíčkové. Všichni mu říkáme svíčková stejně pohotově, jako víme, že to svíčková není. Naše národní jídlo se jmenuje podle komponenty, která tam není. Kdyby se tento lahodný pokrm jmenoval knedlíky s masem nebo maso na smetaně anebo jakkoliv, nedalo by se nic namítat, ať si tam každý dává, jaké maso chce. Ale náš národní pokrm se ausgerechnet jmenuje podle jediné komponenty, která tam chybí.

S takovým národem bude vždy mírně zábavné pořízení − představte si, že by třeba typicky francouzská žabí stehýnka neobsahovala žabí stehýnka. Naše švejkovská povaha se tedy plně projevuje i v tomto rozmezí − naše národní jídlo je vědomý sebepodvod.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se