Jakpak vaří Na Netřebě

Kolik si dnes vydělá kuchař v mimopražské restauraci s ambicí hosty pouze "nekrmit", ale nabídnout zajímavou a moderní kuchyni? Těžká otázka. Gourmetguru proto se zdviženým obočím zaregistroval cedulku vyvěšenou vedle vstupních dveří restaurace Na Netřebě kousek od Pardubic. "Přijmeme kuchaře se znalostmi moderní gastronomie, platové podmínky 35−40 tisíc Kč". Na podnik v penzionu to není špatná gáže, byť kuchaře s michelinskou hvězdou se na ni asi ulovit nepodaří. A samozřejmě také záleží na tom, jestli chce majitel hospodu provozovat jako "past na kolemjedoucí motoristy", anebo jako podnik, který budou hosté vyhledávat a pak se do něj vracet. Gourmetguru se rozhodl restauraci otestovat… a byl velmi mile překvapen! Pochutnal si na šťavnaté krkovici sous-vide opečené s rozmarýnem na oleji z medvědího česneku, jeho spolustolovnice si nemohla vynachválit dýňové risotto se šalotkou. Malá výhrada by mohla směřovat snad jen k boršči z denní nabídky, který byl spíš takovou českou zelňačkovou parodií na tuto tradiční ukrajinskou polévku. Ale kdyby ji kuchař nabídl pod jiným jménem, nedalo by se jí nic vytknout. Čím byl však Gourmetguru vyloženě nadšen, byla sice malá, ale skvěle vybavená vinotéka, s výbornými kousky vína. Navíc nabízenými za ceny jen o chlup vyššími (tak o dvacet procent) než v obchodě. Gourmetguru si k večeři vychutnal skvělý červený izraelský Hermon. A když nabídku pochválil servírce, zašeptala mu: "Určitě to řekněte panu majiteli, on vína vybírá osobně a je to jeho chlouba!" Takže tak Gourmetguru činí aspoň opožděně, prostřednictvím tohoto sloupku. A doufá, že až se najde za zmíněné peníze nový kuchař, udrží kuchyni na současné výši.

Steampunková káva v Momoichi

Gourmetguru má také dobrou zprávu pro všechny pražské hipstery a kávové "fašisty". V metropoli se objevil další způsob přípravy kávy, případně čaje. Ve vinohradském podniku Momoichi mohou vyzkoušet nápoj připravený v přístroji steampunk, který funguje na principu vakuové extrakce. Tohle elegantní zařízení se dá přirovnat k hodně sofistikovanému french pressu, který se používá k přípravě filtrované kávy. Vylouhovaný nápoj se pístem nejen stlačí, ale nastavit jde spousta parametrů, třeba hrubost mletí, teplota nebo doba extrakce. K přípravě nápoje se používá voda, ale i pára. V Momoichi nabízejí kávu a čaj především z japonských pražíren, což je zážitkem samo o sobě. A protože jde o hipsterskou vychytávku, naplňte si peněženky. Nejlevnější káva ze steampunku vyjde v Momoichi na 75 korun, ceny čajů se ale šplhají ke dvěma stovkám.

Zbývá vám ještě 20 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se