Zkuste si představit pohodlnější výdělek. Koupíte levný stroj za několik tisíc, přisypete chemický základ za pár stovek, přilijete vodu, našleháte, zmrazíte. Výrobní náklady takového kopečku nebo porce točené zmrzliny se pohybují v jednotkách korun, v centru metropole se ale turistům prodávají i za padesát. Srovnatelnou marži mají snad už jen prodejci piva na pražském letišti.

Pak tu jsou ale lidé, které uměle nabarvená a navoněná zmrzlina irituje. Pouští se proto do výroby dražší řemeslné zmrzliny, která vzniká z opravdových surovin. Třeba ve vyhlášené pražské zmrzlinárně Angelato pracují s čerstvým mlékem z jižních Čech, nabízejí sezonní příchutě z ovoce, které zrovna roste v tuzemských sadech. Exotičtější přísady odebírají od pečlivě vybraných dodavatelů. Umělé nebo prefabrikované přísady, jako chemické stabilizátory nebo dochucovadla, jsou naprosto zapovězené.