Architekt Karel Prager vždycky tvrdil, že místo určuje děj. Měl tím na mysli, že stavba musí vycházet z daného prostředí, jeho souvislostí, limitů i předností. V případě rodinného domu, který vznikl dle návrhu architektonického Ateliéru Kunc, nebylo ono hledání optimální formy rozhodně snadné. Výsledek by se však rozhodně dal v rámci děje označit za inspirující happy end.

Místo pro život

Pozemek v pražském katastrálním území Horních Počernic představoval z hlediska své proporce výzvu. Délka přes 80 metrů a šířka nikde nepřesahující 14 metrů prakticky předurčovaly podélné rozdělení pozemku na dvě části. Umístění stavby v čelní části pozemku by zase neposkytovalo majitelce dostatek soukromí. V celkovém zadání totiž stálo zachování soukromí nade všemi ostatními požadavky, a to nejen ve směru blízké ulice, ale i ze stran šesti sousedních domů. Tento architektonický rébus se přitom autoři projektu snažili vyřešit i s ohledem na vlastní tvůrčí styl a charakter práce.