Za rok dokázal Martin Ducháček s kolegy vybudovat pražskou restauraci Field, která v březnu získala michelinskou hvězdu. Když se o svém úspěchu dozvěděl, podivil se, o kolik je jednodušší získat toto ocenění než změnit stravování ve školních jídelnách. To se mu nepodařilo ani za tři roky, co podporuje projekt Skutečně zdravá škola, který se snaží jídelnám se zdravějším vařením pomáhat.

"S manželkou pochopitelně řešíme, co naše malé dcery budou ve škole jíst," vysvětluje. Ve školních jídelnách už se sice zdaleka nevaří jen "UHO", tedy léty prověřená univerzální hnědá omáčka, osvícené školy zařadily modernější jídla a používají zdravější suroviny. Stále ale zůstávají školy, kde dětem servírují čočku s párkem, smažený sýr nebo třikrát v týdnu omáčky v různých variacích.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se