Patří mezi nejtypičtější španělská jídla. Receptura paelly vznikla na přelomu 15. a 16. století v okolí rýžových polí v oblasti Valencie. Místní zemědělci a pastevci potřebovali pokrm, který by se dal snadno uvařit z dostupných surovin přímo na poli, a tak se zrodila rýže po valencijsku.

Původní ingredience − drůbež, králíka, čerstvou zeleninu, rýži, šafrán a olivový olej − smíchali s vodou a pomalu vařili v pánvích na ohni. Na podpal používali větve z pomerančovníků, které dodávaly typickou chuť a vůni. Pánvím se říkalo paella, podle kterých byl pokrm později pojmenován.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se