1. První jídlo v oblacích

jarvis_56bc8cb5e4b04efb987852e8.jpeg

Upravený bombardér Handley Page 0/100

První komerční let, během kterého se servírovalo jídlo, se uskutečnil 11. října 1919 na palubě upraveného bombardéru z první světové války, kterým společnost Handley Page Transport převážela cestující na pravidelné lince Londýn−Paříž. Byl to balíček se sendvičem a ovocem a cestující si ho mohli pořídit za tři šilinky. Britský letecký dopravce každopádně domýšlel věci do důsledků, a tak o dva měsíce později, v prosinci 1919, nasadil na linku do Paříže první stroj na světě vybavený toaletou.

2. Luxus nad Atlantikem

jarvis_56bc8cdbe4b04efb9878bd9c.jpeg

První pravidelnou transatlantickou linku otevřela v létě 1939 americká společnost Pan Am, která na trasu z New Yorku do Southamptonu nasadila hydroplány Boeing 314 Clipper. Cestující v nich měli k dispozici samostatnou jídelnu, kde jim byla na ubrusech servírována jídla o šesti chodech, které připravovali přímo na palubě kuchaři z vyhlášených hotelů. Prezident Franklin Roosevelt tu slavil své 61. narozeniny. Po druhé světové válce byly gastronomické zážitky jedním z hlavních lákadel soupeřících aerolinií. Opravdový luxus tehdy nabízel Pan Am v novém Boeingu 377 Stratocruiser, dvoupatrovém letounu, v němž se na lince New York − Paříž servírovala jídla o sedmi chodech a ráno snídaně připravená dle přání. Ve spodním patře letadla byl navíc prostorný bar. Důkladně opilý pasažér nebyl za starých časů nic neobvyklého.