Pacienti dnes antibiotika polykají ve velkém a mnohdy bohužel zbytečně. Lékaři je občas ordinují "pro jistotu" nebo je nasazují na virová onemocnění, kde prostě nemohou zabrat. Další dávku antibiotik dostává člověk v jídle, konkrétně v mase. Hospodářská zvířata jsou totiž také přeléčována antibiotiky.

Nadužívání antibiotik ovšem vede ke vzniku bakterií, které jsou vůči nim odolné. Pro těžce nemocné pacienty představuje setkání s takovou bakterií smrtelné riziko. Navíc boj s rezistentními bakteriemi prodražuje zdravotní péči. Docent Jaroslav Hrabák z Biomedicínského centra v Plzni se svým týmem vymyslel, jak odolné bakterie rychle rozpoznat, a zvýšit tak šance na přežití pacientů.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se