Němečtí labužníci se mohou těšit na začátek nové chřestové sezony. V Bavorsku dnes oficiálně začala sklizeň této zeleniny a první čerstvý chřest by měl pulty obchodů zaplavit příští týden. Milovníci chřestu si však letos za svou oblíbenou pochoutku připlatí, protože orkán z minulého týdne poznamenal úrodu.

Chřestovou sezonu zahájil bavorský zemský ministr zemědělství Helmut Brunner symbolickým odříznutím prvních rostlin ve Schwabachu. Sklizeň bude pokračovat po celém Německu, kde se chřest pěstuje na 24 000 hektarech.

Zemědělci však očekávají, že letošní sezonu poznamenají výkyvy počasí z přelomu března a dubna. Chřest totiž vyžaduje teploty alespoň 11 stupňů Celsia a při nižších teplotách zemědělci musejí pole zakrývat fóliemi, které drží teplo. Minulý týden však Německo zasáhly silné bouře, které přinesly ochlazení, na mnoha místech dokonce na bod mrazu. Orkán navíc strhal některé ochranné fólie na polích, takže byl chřest vystaven nepříznivým podmínkám.

Odborníci proto očekávají, že chřest letos bude patřit mezi dražší pochoutky. Kilogram čerstvé zeleniny by měl stát mezi osmi a jedenácti eury (220 a 300 korunami). U některých odrůd se cena může vyšplhat až na 19 eur (520 korun). Loni byla podle německého statistického úřadu průměrná cena chřestu vypěstovaného v Německu 8,60 eura (235 korun), dovážený chřest však bylo možné koupit i za méně než polovinu.

Němci patří mezi největší milovníky chřestu na světě. V roce 2013 se v zemi spotřebovalo 100 000 tun této zeleniny z domácí produkce. Chřest se do země také dováží, především ze Španělska, dovozy ale tvoří méně než pětinu z celkové spotřeby.

Chřestová sezona potrvá v Německu do 24. června, jemuž se také říká „chřestový silvestr“. Zemědělci pak sklizeň ukončí, aby dali rostlině dost času na regeneraci a zajistili dostatečnou sklizeň i pro další rok.

Chřest se pěstuje už 5000 let, znali ho staří Egypťané, Číňané, Řekové a Římané. V Evropě se ve větší míře začal pěstovat v 16. století, hlavně v Nizozemí, Francii a Německu.