Soutěž o titul Vinařství roku 2014, pořádaná Svazem vinařů ČR, už zná svoji finálovou devítku vinařských společností, které se utkají v kategoriích malá, střední a velká vinařství. Hodnocení odborníky proběhne v závěru února a výsledky budou vyhlášeny při slavnostním večeru 26. března ve Veletržním paláci. Celkového vítěze spoluurčí svými hlasy stejně jako loni veřejnost. V IN magazínu Hospodářských novin vám finalisty postupně představíme.

Stačí absolvovat půlkilometrovou procházku od gotického kostela sv. Wolfganga k místnímu rybníku, abyste minuli desítky vinných sklepů v jejich starodávné architektonické podobě. Taková je tvář Hnanic, vesničky ležící na Znojemsku jen kilometr od hranice s Rakouskem. Jednou ze zdejších vinařských rodin jsou Kořínkovi. Z původního 1,5 hektaru se jejich výměra vyšplhala na patnáctinásobek, i tak stále hovoříme o vinařství z kategorie malých. V tomto roce z vlastních hroznů vyrobí 50 tisíc lahví. Své portfolio Vinařství Kořínek člení do několika řad. Ta nejvyšší nese označení Premium a zahrnuje mimo špičková přívlastková vína i ta s označením prvního apelačního systému v ČR - VOC Znojmo. "Pozdravy z národního parku" zase přinášejí vína nižšího obsahu alkoholu a konečně vína Apri zrají minimálně 15 měsíců v barikových sudech.

Protože si u Kořínků potrpí na design, tisknou etikety zajímavou technikou linorytu. Žádná láska není tak opravdová jako láska k jídlu a v hnanickém vinařství si to berou k srdci. Jestli vás už nebaví zajídat ochutnávaná vína nakrájeným sýrem a klobáskou, tady se budete cítit jako v ráji. Ukázka foodpairingového menu z dílny vinohradníka a šéfkuchaře v jedné osobě Petra Kořínka obsahuje pokrm z kozího sýra s lilkem a rajčaty a doplňuje ji Ryzlink vlašský 2013, dýňovou polévku doprovodí Veltlínské zelené VOC Znojmo 2013 a pečenou divokou kachnu na víně s hříbkovým ragú a žemlovými knedlíčky vychutnáte se Svatovavřineckým 2012.

Michael Lapčík, www.nepijubrecky.cz