Plachá a drobná křepelka bývala kdysi oblíbeným pokrmem na hradech, zámcích i v podzámčí, protože bývala také lehce dostupná. Bývala. Dnes z polí takřka vymizela, vyhnalo ji velkoplošné zemědělství, a zejména hnojení. Křepelka má ve volné přírodě mnohem méně potravy i málo vhodných stanovišť.

RECEPT

Křepelka s česnekem a rozmarýnem

Křepelčí maso je lahodné a plné chuti. A protože tady nejde o množství, zkuste ji třeba jako lehký předkrm. Takhle ji připravuje Michal Nikodém z restaurace Ola Kala.

 

Co potřebujeme:

4 porce:
2 křepelky,
sůl podle chuti,
zelený nakládaný pepř,
4 malé snítky nebo několik jehliček rozmarýnu,
1-2 stroužky česneku.

 

Jak na to:

Křepelky vykostíme a kousky masa ponecháme i s kůží.Potřeme prolisovaným česnekem se solí. Necháme několik hodin v chladu marinovat (můžeme do druhého dne). Do malé zavařovací skleničky vložíme vždy jedno prsíčko a jedno stehýnko. K masu přidáme několik kuliček naloženého pepře a malou snítku či pár jehliček rozmarýnu. Zavřeme pevně sklenici a zavařujeme při 99 °C zhruba 90 minut. Poté necháme vychladit.
Podáváme s domácím pečivem, listovým salátem. Nebo doplňujeme předkrm ještě džemem ze zelených rajčat ochuceným šalotkou, octem, nakládanými miniokurkami a čerstvými cherry rajčátky.

A tak stejně jako koroptve, a dokonce i bažanti také křepelky se dnes rodí většinou na farmách. Chováme je pro jemné a křehké maso, stejně jako pro hodnotná a zdravá vejce. Hlavně na jaře patří křepelka, nejlépe nadívaná, k delikatesám, které zpestří jídelníček a potěší nejednoho labužníka.

Zbývá vám ještě 60 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se