Zásadní prvek s mnoha mystickými vlastnostmi nejen v severské mytologii na straně jedné a stálice našich vánočních trhů, v prokřehlých rukou ohřátá v plastovém kelímku, na straně druhé.

Nejspíš jeden z prvních fermentovaných alkoholických nápojů lidské historie, jehož výroba snad dokonce předchází zemědělské éře a systematickému obdělávání půdy, zároveň však v široké nabídce vína, piva, destilátů a různých likérů z celé planety dnes trochu na okraji zájmu.

Tím vším je medové víno, medovina. V zemích střední a východní Evropy, Česko nevyjímaje, je přece jen popularita nápoje o něco vyšší a objevují se i noví zajímaví producenti; jistou renesanci zájmu zažívají též medoviny menších producentů v USA a dalších zemích. Tito výrobci se snaží připravit nejen klasickou podobu nápoje, ale podobně jako u současné vlny rukodělných svérázných piv hledají hranice, za které lze medovinu posunout a nově ji definovat v prostředí 21. století.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se