S rakouskou kuchyní ihned spojujeme vídeňský řízek, sachr a hovězí polévku. Je to tak správně, ale zdejší gastronomie je daleko košatější a zaslouží si řádné prozkoumávání a ochutnávání. Zima je k tomu jako stvořená, protože nadměrnou energii v mrazu a nepohodě rychle spálíte.

Když už jsme nakousli řízek, je třeba prozradit všechna jeho tajemství. Historie vzniku této rakouské kulinární ikony je zastřena záhadami. Jedna z verzí totiž tvrdí, že vídeňský řízek se původně jmenoval cotoletta alla milanese a že do vídeňských kuchyní byl z tohoto italského města zavlečen už v 15. či 16. století. Další mýtus přisuzuje stěhování řízku mezi Itálií a Rakouskem maršálku Radeckému. K vytvoření pohádky stačí, že měl pan hrabě rád řízky a pobýval dlouhou dobu v Miláně.

Každopádně pravý vídeňský řízek se má dělat z telecího masa, hezky tence vyklepaného. Podává se k němu zpravidla plátek citronu a kopeček brusinek. Bramborový salát, který se v Rakousku dělá, neobsahuje majonézu, ale plátky brambor se spojují octovo-olejovou zálivkou. Tím dostává toto jídlo zcela jinou energetickou hodnotu - maso je libové a salát je skoro dietní.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se