Vzhledem k četnosti jabloní v českých zemích je s podivem, jak nepatrnou roli na národním nápojovém lístku hraje calvados. Přitom jde o univerzální produkt vhodný prakticky pro kohokoliv: přístupnější než whisky, ovocnější než rum a díky skvělým dispozicím ke zrání zajímavější než bílé destiláty. Češi však vyznávají švestky, a tak za prvotřídní jablkovicí musíme do Francie.

Donedávna se v českých barech daly sehnat především základní - pohříchu velmi průměrné - verze calvadosů Loret a Busnel. V posledních letech se leckde nabídka rozrostla o mnohem zajímavější Lecompte, Boulard nebo Papidoux a brzy snad dojde i na trumfové eso: Château du Breuil.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se