BouškaZmrzlina, mořská voda, točená limonáda, voda z čerstvě otevřeného kokosu... Prostě chuť léta. Těm z nás, kdo v dětství trávili prázdniny na chatách a táborech, se s létem neodmyslitelně pojí ovšem lesní jahody. Jejich plody sice velikostí neobstojí proti zahradní variantě, ale na jazyku se rozplývají a chutnají nesrovnatelně lépe.

Nižší dostupnost a citlivost lesních jahod má ovšem za následek, že se v potravinářském průmyslu používají poměrně sporadicky. Málo je využívají i výrobci alkoholu, byť jsou jinak ochotni vydestilovat třeba i rezavá péra z gauče. Ve větší míře podnikat s jahodami si troufají pouze Francouzi. Pokud koupíte láhev s označením "fraise des bois" od prominentních výrobců, jako jsou Gabriel Boudier, Marie Brizard nebo Giffard, určitě neprohloupíte. Vrcholné jahodové potěšení a jeden z nejlepších ovocných likérů vůbec ovšem pochází z menší rodinné firmy Briottet.

Zbývá vám ještě 50 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se