Na podobném obrazu, který se v české krajině objevuje každý podzim, táhnou muži sítě plné kaprů, tloušťů, okounů a línů. A také štik, candátů a sumců, plotic i ouklejí. Zdálky to je přitom tak podobné. Muži, svaly, lana a voda. Jenže Česko není Rusko, a to je dobře.

Český podzim v tahu je čas sytosti a pochutin. Kapr na kmíně, sumec naložený v aspiku nebo pečený okoun v kyselém láku. Všechny recepty začínají u hrází rybníků. Nad ránem se tu schází pěšáci a hajní, aby v baštýřem vystrojeném rybníku zatáhli nevod ke kádišti, zjádřili síť a připravili tak ryby k vydávání. Z každého slova je cítit rozdíl oproti Repinovu obrazu, na kterém muži také táhnou. Baštýř prostě zní jinak než nevolník.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se