Jsem potomek Magdaleny Dobromily Rettigové po ženské linii," tvrdil mně nedávno pekař na pražském trhu na náměstí Jiřího z Poděbrad. Za ním byly vyskládané bedny koláčů, mezi nimi trůnila podobizna slavné české kuchařky a také kniha jejích receptů. "Peču je sám podle tradiční receptury," dodal nevysoký mužík v kožené bundě, s několika kovovými řetízky na krku.

Jeho původní profesí je pojišťovnictví, kterým se dosud živí, jeho osudem je však prý pečení koláčů. Jeden koláč stál dvacetikorunu a nebyla to žádná sláva: náplň ušla, ale tělo bylo tuhé, jako kdyby těsto překynulo. Navíc bylo dost výrazně cítit po kvasnicích. Právě kvůli té chuti jsem si vzpomněla, že jsme se s pekařem-pojišťovákem už viděli - bylo to o pár měsíců dřív na trhu na Kubáni. Tehdy se ale ještě neprohlašoval za potomka Rettigové.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se