halušky
Brynzové halušky se škvarky
Snímek: Jarolav Jiřička

V Praze pak možná dokonce jenom palec a ukazováček. Jednou ze dvou pražských vyhlášených slovenských restaurací je Posezení u Čiriny v Navrátilově ulici a druhou Slovenská restaurace v hotelu Paulíny na Pankráci. U Čiriny, která vařila i prezidentovi Havlovi, je hodně jídel inspirováno maďarskou kuchyní, a tak asi jedinou důsledně pravověrnou slovenskou kuchyni můžete ochutnat mezi paneláky na Pankráci.

Jánošík na Pankráci
K poznání, že jste opravdu na tom pravém místě, přispívá přes pět metrů vysoký dřevěný Jánošík. Je vyřezán z kmene tři sta let starého dubu. Stojí před Slovenskou restaurací hotelu Paulíny a není na sídlišti k přehlédnutí. Slavnostně ho při své návštěvě odhalil slovenský prezident Ivan Gašparovič s manželkou a slovenským velvyslancem. "Jánošík tady přece nemohl chybět," říká majitel hotelu a restaurace Viliam Paulíny. A Slováci ze Slovenska i z Prahy, když se jim zasteskne po domácí kuchyni, sem dobře znají cestu.
A nejen oni. Rádi sem zajdou na slovenské speciality i roduvěrní Pražáci. Což je ta nejlepší vizitka pro národní kuchyni, když ji ocení nejenom ti, kdo ji znají doslova od kolébky, ale i lidé, kteří s ní nikdy neměli nic společného. To neplatí jenom pro restauraci slovenskou, ale i všechny jiné. Třeba v záplavě čínských restaurací se můžete orientovat právě podle tohoto návodu. Když tam sedí Číňané či Vietnamci, vaří tam hodně podobně jako ve vzdáleném originále. Do Slovenské restaurace chodí rádi i Slováci, kteří se v Praze usadili natrvalo. Rádi tady pořádají i nejrůznější rodinné či společenské oslavy a setkání.

Halušky na různé způsoby
"Opravdové halušky mi chyběly už při studiu na vysoké škole," říká Paulíny. "Dokonce jsme s kamarády uvažovali, že si s haluškami otevřeme stánek na Václaváku." Svůj sen si splnil, jenom místo stánku je rozlehlá stylově zařízená restaurace, kde se rozhodně chutně a dosyta najíte nejenom jídel pro Slovensko typických. "Netvrdím, že jsme nejlepší, ale určitě jsme jiní," říká pan Paulíny, který před více než deseti lety na restauraci a hotel přestavěl nevyužité jesle.
Halušky zde na jídelním lístku pochopitelně nemohou chybět, nabízejí jich hned osm druhů, sladké i slané. Můžete si dát brynzové halušky "Paulíny", halušky s nivou, halušky s tvarohem a koprem, se špenátem, formanské, sedlácké, strapačky se zelím a halušky s houbami. Pokud máte chuť, zapíjet je můžete čerstvým podmáslím. Pravý cmar, který vznikne z ovčího mléka při přípravě tvarohu, by totiž cestu od ovcí z některé podtatranské koliby v čerstvém stavu nepřežil nebo by naopak pořádně prohnal jejich případného konzumenta. To se vám ostatně po jeho požití může přihodit i přímo u zdroje v salaši.
V kuchyni Slovenské restaurace však kupodivu nevládne rodilý Slovák, ale Roman Vlas, jehož rodové kořeny sahají do Podkrkonoší. "Všechno je to o přístupu, o respektování surovin a jejich specifik a čerstvosti. Jenom třeba získat spolehlivého dodavatele pravé domácí voňavé slaniny nebylo jednoduché. Když máte opravdu čerstvé a kvalitní suroviny a víte jak s nimi naložit, potom už by to neměl být problém, však třeba takové houbové halušky mají hodně podobného s typickým kubou, jak ho vařila moje babička," říká šéfkuchař Vlas, na jehož slovenských specialitách si pochutnávají i ti nejroduvěrnější Slováci.

Libor Ševčík                  
libor.sevcik@economia.cz

Vařte s námi

Halušky s brynzou Pro 5 osob
* 1 kg oloupaných brambor * 450 g polohrubé mouky * 1 vajíčko * 500 g brynzy * 80 g sádla * 300 g uzené slaniny * sůl
Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme je. Očištěné brambory nastrouháme na jemno. Přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme polotuhé těsto. Příprava musí být rychlá, aby brambory neztmavly. Těsto potom strouháme na struhadle na halušky nebo je nožem odkrajujeme na prkénku do vařící osolené vody. V hrnci je promícháme, aby se neslepily, a vaříme je tři až čtyři minuty. Potom je scedíme, promastíme sádlem a tukem z vyškvařené slaniny, promícháme s brynzou a posypeme škvarečky ze slaniny.

Informace
Slovenská restaurace Hotel Paulíny
Horáčkova 3, Praha 4, tel.: 261 225 256
www.hotelpaulini.cz

Cenová kategorie: *

Poznámka: Cenová kategorie zahrnuje průměrný účet za hlavní jídlo a nápoj pro 2 osoby:
do 800 Kč: *
do 1500 Kč: * *
nad 1500 Kč: * * *