Hrad a Senát se hádají kvůli obměně Ústavního soudu


Dva soupeře, z nichž jeden tomu druhému nechce ustoupit ani o píď, teď připomíná Hrad v čele s Václavem Klausem a Senát, za nějž se neméně sveřepě bije Petr Pithart.
Jde o jmenování nových soudců do Ústavního soudu - nejprestižnější a nejrespektovanější soudní instance v zemi.
Ústavní soud má totiž velkou moc: Může rušit zákony.
Jen den poté, co Senát zamítl hlavě státu tři ze čtyř navržených adeptů, Klaus políček horní komoře oplatil. Včera znovu nominoval advokáta Aleše Pejchala. Ten před senátory svojí kandidaturu už minulý měsíc neobhájil.
Prezidentovým krokem se cítí popuzeni hlavně senátoři vládní koalice. Schvalují ho naopak členové horní komory za ODS.
"Jestli je něco skandální, tak je to postup prezidenta," řekl ČTK místopředseda Senátu, unionista Jan Ruml. Uvedl to v narážce na výrok šéfa Klausovy kanceláře Jiřího Weigla. Ten za skandální označil středeční zamítnutí tří kandidátů.
Opětovnou nominaci Pejchala považuje Ruml za provokaci a pohrdání horní komorou.
Podobně se vyjádřil senátor Richard Falbr (ČSSD). Tomu se nelíbí také výhrady, které vznesl Hrad. "Urazil horní komoru, a to velmi hloupě, protože my tu pravomoc zamítat kandidáty máme a využili jsme ji," konstatoval.
Ruml i Falbr shodně tvrdí, že Pejchal ani napodruhé nemá šanci uspět.
Šéf ODS Mirek Topolánek kritizuje zástupce vládní koalice, že se neřídí při výběru nových ústavních soudců jejich odbornými kvalitami. "Lidé, kteří patří k vládní koalici, demonstrativně panu prezidentovi doslova zařízli jeho kandidáty," prohlásil Klausův nástupce v čele občanských demokratů.
Jak nyní Pejchal v Senátu obstojí, si Hrad netroufá odhadnout. "Jestliže horní komora dosud vyslovila souhlas se jmenováním nových soudců, byli to kromě dvou bývalých členů Ústavního soudu všechno politici," upozorňuje vedoucí tiskového odboru prezidentské kanceláře Jiří Hájek.
"A oč jiného než o politické obchody potom jde?" ptá se Hájek. Podle něj by se pak mohli ústavní soudci vybírat tak, že by je nominoval organizační výbor Poslanecké sněmovny podle politických preferencí.
Hájek připomněl, že teprve prezident soudce schválené horní komorou jmenuje. "Teoreticky je tedy možné, že když Senát rozboří panu prezidentovi jeho představy o složení Ústavního soudu, nemusí potom schválené kandidáty do funkce jmenovat," řekl Hájek.
Napětí mezi Hradem a horní komorou se snaží uklidnit nový šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. "Byl bych rád, kdyby pan Pejchal posílil naše řady," uvedl. Rychetský se obává napětí mezi prezidentem a Senátem a rozhodně nepřipustí, aby byl do těchto sporů Ústavní soud jakkoliv vtažen.
Ústavní soud má nyní deset členů, s formálně ještě nejmenovanou Dagmar Lastoveckou jedenáct, je tudíž usnášeníschopný. Zbývá jmenovat ještě pět soudců.